Ga naar inhoud

Friese asperge recepten

Gekookte asperges

Voorbereiding:

  • Reken 6 asperges per persoon voor een hoofdgerecht.
  • Asperges moeten na aankoop gelijk in een vochtige doek worden gerold of onder water worden gezet, dit voorkomt uitdrogen.
  • Leg de asperges voor het schillen 30 minuten in koud water.
  • Dan schillen de asperges beter en smaken ze ook beter!
  • Zorg voor een goede scherpe asperge schiller, dit noemen ze een hoefijzer dunschiller.

Werkwijze:

  1. Schil de asperges van de kop naar de voet, wees er zeker van dat er geen schillen meer op zitten.
  2. Snijdt het onderste voetje van de asperge en bewaar deze eventueel voor een aspergesoep.
  3. Doe de asperges in een royale pan, ze moeten net onder water staan.
  4. Voeg een beetje zout toe en 25 gram roomboter per kilo asperges.
  5. Doe het deksel op de pan en laat ze zo snel mogelijk koken.
  6. Zodra ze koken, pan van het vuur halen en in de gootsteen gevuld met koud water laten afkoelen.
  7. Deze asperges zijn uitermate geschikt om te verwerken in een salade.
Asperges schillen

Tip van Reitse: ook lekker als cocktail, dan wel de ham in reepjes snijden

Aspergesalade

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 6 grote asperges
  • 1 gewassen kropsla
  • veldsla
  • 3 gekookte eieren
  • 2 eetlepels gesneden bieslook
  • 12 plakken beenham van slagerij Spijkerman

Ingrediënten voor de dressing:

  • 8 eetlepels olijfolie extra verge
  • 3 eetlepels azijn
  • peper en zout uit de molen

Werkwijze:

  1. Maak de dressing van olijfolie en azijn en zout en peper erbij naar eigen smaak, houd de dressing apart.
  2. Snij de bieslook ragfijn en houd ook deze apart.
  3. Kook de eieren 7 minuten, hierna pellen en af laten koelen.
  4. Was de sla en maak deze droog in de sla centrifuge.
  5. Snij de asperges in stukjes van 2 cm en bewaar de koppen.
  6. Haal de eieren 2x door de eiersnijder of snij de eieren in blokjes.
  7. Vermeng het gehakte ei met de asperges en de gesneden bieslook en maak dit aan met peper en zout uit de molen.
  8. Maak de sla afzonderlijk aan met de basis dressing, dresseer de sla het op een bord, leg de asperges salade erbovenop en garneer met ham, de aspergekoppen en ei.
Asperge salade

Nog niet uitgekookt? - Ook dit is lekker...