Het Nieuwe Eten
Hou je van lekker, maar ook verantwoord eten en drinken? Graag inspireren we jou met het aanbod uit Zuidoost Friesland.
Denk aan lokaal geproduceerd voedsel, eten met een lage CO2 afdruk, diervriendelijke boerenbedrijven, rijke weides vol bloemen en bijen en vergeten appels die tot een heerlijk drankje worden gemaakt.
Neem je voorraadpot mee
Neem je voorraadpot meeBij Molen Welgelegen in Heerenveen kun je iedere zaterdagochtend terecht voor ambachtelijk gemalen meel, broodmixen, zaden en muesli. Neem je eigen voorraadpot mee, dat scheelt weer een verpakking! #nowaste
Troebele appelsap
Troebele appelsapStichting Fryske Frucht maakt troebele appelsap van appels die ver van de boom vallen. Voorkom verspilling en geniet van dit heerlijke Friese drankje in glazen fles.
Groene theetuinen
Groene theetuinenFriese Foodtour
Friese FoodtourVerzamel samen met chef-kok Reitse streekproducten uit Het Andere Friesland.
.
.Vlierbloesem
VlierbloesemWildplukken in de vrije natuur; dat doen de chefkoks van De Herberg van Smallingerland in Rottevalle maar al te graag. En wat plukken ze dan het liefst? Vlierbloesem! Dit gebruiken ze in een aantal bijzondere gerechten.
Op de foto: keukenteam De Herberg van Smallingerland, Rottevalle.
Foodprinter
FoodprinterVerandering van spijs doet eten.
In het restaurant van Jan Smink in Wolvega krijg je prachtige creaties uit de foodprinter op je bord.
Dineer bij het eerste restaurant met een 3D-voedselprinter!
Wâldpyk streekkeurmerk
Wâldpyk streekkeurmerkOp vakantie in de Friese Wouden eet je natuurlijk Friese gele woudboontjes. Deze voedzame peulvruchten zijn zo smakelijk omdat ze langzaam groeien op zandgrond. Je kunt ze proeven bij speciale Wâldpyk restaurants.
De Struikrover
De StruikroverIn Oldeholtpade vind je een zelfpluktuin met allerlei soorten bessen en ander heerlijk fruit. Alles wat je hier plukt is biologisch en puur natuur! Ook kun je hier jam en chutney zonder bestrijdingsmiddelen kopen.
Drachtster Pale Ale
Drachtster Pale AleSinds 2012 heeft Drachten weer een bierbrouwerij. Noarder Dragten brouwt verschillende biertjes, uiteenlopend van zomerse witbiertjes tot zware tripels.
Ook leuk: het Noarder Dragten Blues & Brews Festival!
recepten
receptenFietsen voor m'n eten
Fietsen voor m'n etenMarja van der Ende fietst dagelijks haar boodschappen bij elkaar. Zij koopt haar eten zoveel mogelijk bij stalletjes langs de weg en begon een website voor iedereen die dag ook wil doen. Dit biedt verschillende voordelen: eten uit eigen streek, minder plastic verpakkingen, minder verspilling, meer beweging én je steunt er lokale ondernemers mee.
Turfproducten
TurfproductenIn een landschap waar zoveel turf is gewonnen, is het niet vreemd dat ook het eten en drinken turf ademt.
Proef eens een plakje turfgerookte worst of turfbrood. En een turfbiertje om af te sluiten? Verkrijgbaar op de Friese Streekmarkt in Oldeberkoop.
Lekkere restaurants
Lekkere restaurantsBoeren 2.0
Boeren 2.0Kinderen leren alles over een gezonde boerderij bij Boer Bart in Rotstergaast.
Fietsfoodtour Smallingerland
Zin in een lekkere fietstocht? Of je nu een fijnproever bent die graag lokale producten onderzoekt of gewoon op zoek bent naar een leuke manier om de omgeving te verkennen, deze fietsroute belooft een onvergetelijke ervaring vol smaakvolle verrassingen.
Laat je verrassen door lokale hotspots waar je de mooiste producten kunt scoren en geniet van heerlijke gerechten die je zelf kunt bereiden met deze verse ingrediënten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een heerlijke courgette salade met geraspte kaas en India bol croutons, mooie Brioche sandwiches of wentelteefjes met appel, honing en kaneel. De recepten vind je hier! Pak je fiets en volg ons op deze culinaire ontdekkingsreis.
Veel plezier en eet smakelijk!
Let op: de Fietsfoodtour Smallingerland gaat via het veerpontje in De Veenhoop. Bekijk voor je gaat fietsen de vaartijden voor dit pontje.
De Fietsfoodtour Smallingerland volgt voor een groot deel het Fietsknooppuntennetwerk. Hier en daar wijkt de route echter iets af van het netwerk. Houd daarom ook de routebeschrijving bij de hand.
Je vindt de route hier!“ Ik kook met de producten waarmee ik als boerenzoon ben opgegroeid ”
Jan Smink - Restaurant Smink