Ga naar inhoud

Werkschuur Staatsbosbeheer

Appelscha

U staat hier voor de werkschuur van Staatsbosbeheer. Een werkplaats die geschiedenis meedraagt: immers, in de 19e eeuw verkocht de Nederlandse staat woeste gronden. Dat werd mogelijk door de Domeinwet van 1848. In delen van Nederland, met name ook h...

Neem alvast een kijkje

U staat hier voor de werkschuur van Staatsbosbeheer. Een werkplaats die geschiedenis meedraagt: immers, in de 19e eeuw verkocht de Nederlandse staat woeste gronden. Dat werd mogelijk door de Domeinwet van 1848. In delen van Nederland, met name ook hier bij Appelscha, vond men stuifzand een gevaar voor de omgeving. Lokale overheden hadden te weinig geld om dit gevaar met de aanplant van bos te bezweren. Dus lag er een taak voor de Rijksoverheid. Eind negentiende eeuw besloot de regering om deze verkooppolitiek te stoppen, maakte plannen om Staatsbosbeheer op te richten en tot aankoop en aanleg van bos over te gaan, om zo het gevaar te keren. Op 21 juli 1899 werd Staatsbosbeheer opgericht. In de eerste 30 jaar van zijn bestaan heeft SBB productiebossen aangelegd in de omgeving van Appelscha, om het stuifzand te beteugelen, onder meer vanuit deze werkschuur.

Met de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog namen welvaart en vrije tijd toe. Recreatieve voorzieningen treffen werd ook een taak van Staatsbosbeheer. Pas eind 20e eeuw kwam men tot het inzicht stuifduinen opnieuw kansen te bieden door veel bomen te verwijderen.

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Hier op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland, ligt een bijzonder gebied. Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. In 2000 werd ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden aangewezen als Nationaal Park.

Het Drents-Friese Wold is na de Veluwe het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. Naast bos is het Drents-Friese Wold vooral bekend vanwege De Kale duinen, of chiquer, het Aekingerzand. Dit stuifzandgebied is groot genoeg om de wind de kans te geven het zand ook echt te laten stuiven. Met behulp van grazers wordt het gebied verder vrij van gras en bomen gehouden.

En staande in het stuivende Aekingerzand is het gemakkelijk je voor te stellen hoe de onmetelijke woeste zandvlakten in het Drents-Friese gebied van vroeger eruit hebben gezien. Het Drents-Friese Wold is niet alleen groot, het is ook groots in zijn schoonheid.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Werkschuur Staatsbosbeheer

Oude Willem
Appelscha
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten