Oranjewoud
Dé favoriet van het Koninklijk huis
In de prachtige bossen nabij Heerenveen ligt het dorp Oranjewoud verscholen. Statige landhuizen en stijlvolle lanen herinneren aan de tijd dat de Oranje Nassaus hier verbleven. De band met het Koninklijk huis ontstond toen in 1664 prinses van Oranje Albertine Agnes, weduwe van de Friese stadhouder Willem Frederik van Nassau, een landgoed kocht dat de naam Oranjewoud kreeg.
Wil je een koninklijke belevenis? In de beleeftour 'Tante Marijke' neemt Jort Kelder je mee door Oranjewoud en vertelt je onderweg alles over de Oranjes in Oranjewoud.
Parkgebied Het Oranjewoud is sinds 2012 door het ministerie van OCW aangewezen als beschermd dorpsgezicht, hier ligt ook het buurtschap Brongergea.
Kom ook genieten van de historische lanen, de oude Belvedère uitkijktoren, huize Oranjewoud en mooie evenementen als het Oranjewoudfestival in het levendige dorp Oranjewoud.
Festival met internationale allure
Het Oranjewoud Festival is een meerdaags muziekfestival dat ieder jaar plaatsvindt op diverse binnen- en buitenpodia in het historische Parklandschap van Oranjewoud.
Het festival trekt een breed publiek: van mensen die houden van klassieke muziek tot gezinnen met kinderen, en van locals tot internationale cultuurliefhebbers. Je mag best een hoge verwachting hebben van het Oranjewoud Festival; door bijdragen van (inter)nationale topmusici, inspirerende programma’s en prikkelende presentatievormen is het één van de belangrijkste terugkerende culturele evenementen in de provincie Friesland.
Laat jij je ook inspireren door de mooie klanken in de prachtige historische omgeving? Kom naar het Oranjewoud Festival!
Ga naar de website
“ Voor koninklijke bossen hoef je niet bij Apeldoorn of De Vuursche te zijn. ”
Staatsbosbeheer
-
Boswandeling
Parkeer ter hoogte van Tjaarda's Laan 2 voor een fikse wandeling door de bossen. Waan je in de 17e eeuw en ontdek wat de adel zo trok in dit gebied.
-
Op pad met een gids
Een gids van Staatsbosbeheer neemt je mee de uitgestrekte bossen in, voert je langs statige lanen en prachtige tuinen en vertelt je ondertussen van alles over de flora en fauna én de historie van dit gebied.
De Overtuin
De Overtuin is een park dat behoort tot het gebied van Landgoed Oranjewoud. In de 17e eeuw werd dit aangelegd in opdracht van Albertine Agnes van Nassau. Een eeuw later werd het park in Barokstijl aangelegd. Nog een eeuw later werd Huize Oranjewoud gebouwd.
De Overtuin werd later door nieuwe eigenaren in landschapsstijl ingericht. Aan de oostzijde van de Overtuin vind je het park van Oranjestein, dat door Lucas Pieters Roodbaard in dezelfde stijl werd aangelegd.
Het park is sinds 1953 eigendom van de gemeente Heerenveen. Het is vrij toegankelijk. Je kunt het park betreden via de toegang aan de Lindelaan.
Lees meer over de Friese adel-
Museum Belvédère
Alleen al vanwege het gebouw een bezoekje waard! Dit strak vormgegeven gebouw is ontworpen door Eerde Schippers uit Heerenveen. Het gebouw is verbonden met het omliggende landschap én de kunst die in het gebouw te zien is.
Lees meer -
Uitkijktoren Belvedère
Een uniek rijksmonument is De uitzichttoren De Belvedère! Na de Eerste Wereldoorlog groeide het aantal toeristen dat Oranjewoud bezocht. Om hen wat te bieden liet de heer Tjaarda, destijds uitbater van het gelijknamige hotel, deze 30 meter hoge uitkijktoren bouwen in 'Tjaarda's Bos'. Bij goed weer kijk je tot aan de Waddeneilanden aan toe!
Lees meer -
Wandelroute Tante Marijke
Het leven van Maria Louise van Hessen-Kassel, oftewel ''Tante Marijke'' speelt zich grotendeels af in het dorp Friese dorp Oranjewoud. In deze beleefroute neemt Jort Kelder je mee door het leven van prinses Maria en haar bijdrage aan de oude Friesland.
Loop de route
Wandel door Oranjewoud
De afsluitende etappe van Koningspad XL door het parklandschap Oranjewoud is van koninklijke allure. Op een hete voorjaarsdag is het onder het frisgroene bladerdak aangenaam koel. Een vleugje wind doet de dennen- en sparrenbomen, die in opeenvolgende rijen keurig in het gelid staan, als bedienden in livrei lichtjes buigen en wiegen terwijl je tussen de stammen doorloopt. Een bedwelmend zoet parfum van hars, hout en humus vult de lucht.
Je vindt de route hier