Pean - Waterlodge Tomke
Nes-Akkrum
Tomke heeft een terras aan twee zijden en een eigen aanlegsteiger
Neem alvast een kijkje
Bekijk alle 7 foto's
Ook leuk
-
Pean - Waterlodge Blaupoatsje
Pean - Waterlodge BlaupoatsjeDirect boekbaar
Via de veranda kom je binnen in dit huisje. Er is een hele gezellige sfeer aanwezig doordat de keuken dicht bij de leefruimte is. Er is een ronde eettafel aanwezig geschikt voor zes mensen. De keuken is van alle gemakken voor zien. Er zijn drie slaapkamers, waarvan één met een groot tweepersoonsbed, één met twee losse bedden die je eventueel ook aan elkaar kunt schuiven. Ook is er een kamer met een stapelbed. Alle bedden zijn voorzien van een eenpersoonsdekbed met kussen en een beschermhoes. De badkamer is voorzien van een dubbele wastafel, douche en een toilet. Op de gang is nog een aparte toilet. Je hebt een mooi uitzicht over het meer. Tevens beschik je over een eigen steiger waar je in de zomer heerlijk kunt vissen of zwemmen.
Ligging
De groepsaccommodaties van Pean zijn prachtig gelegen tussen Akkrum en Grou, aan het meertje de Wide Ie. De locatie is geschikt voor watersporters, door de ligging aan het water kun je al varend Friesland ontdekken, maar ook op de fiets kun je diverse kanten op.
- Situering: Onderdeel van bungalowpark
- Rustig gelegenJa
- Huisdieren: Huisdieren alleen na overleg
- Open haardJa
- Centrale verwarmingJa
- Roken: Volledig rookvrij
- Internetverbinding: WiFi
- DekensJa
- TuinJa
- TerrasJa
- Kamer met balkonJa
- ConferentieruimteJa
- Maximale groepsgrootte: 6
- Aantal bedden: 5
- Groepsgrootte event:
- max. 6 personen
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Bezetting Blessebrug door N.B.S.
Bezetting Blessebrug door N.B.S.
Op 8 april 1945 klonken op Radio Oranje de woorden “De fles is leeg”. Dit codebericht was het startsein voor het verzet om zesendertig uur later te beginnen met het onklaar maken van bruggen, wegen en spoorlijnen. Het Friese verzet gaf massaal gehoor aan deze oproep.
Zodra de geallieerde voorhoede in de buurt kwam, werd het gewapende verzet ook ingezet om de opmars van die geallieerden te ondersteunen. En dat betekende soms dat er juist ook bruggen bezet moesten worden in plaats van onklaar gemaakt. Eén van die acties vond plaats in de gemeente Weststellingwerf.Op 12 april 1945 naderde de Canadese voorhoede het dorp De Blesse. De plaatselijke sectie van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (N.B.S.) kreeg van de verzetsleiding de opdracht om de spoorbrug en verkeersbrug (de Blessebrug) over de Linde te verkennen en indien mogelijk te bezetten.
Deze bruggen waren belangrijk voor behoud van het tempo van de Canadese opmars. Mede daarom werden ze ook vaak bewaakt door Duitse militairen. In de meeste gevallen werden de bruggen ook voorzien van explosieven. Hiermee kon de brug worden opgeblazen als de Duitsers zich uiteindelijk toch moesten terugtrekken. De verkenning wees uit dat de Blessebrug werd bewaakt door in totaal circa 10 militairen. De N.B.S. besloot vervolgens 's avonds om de brug van twee kanten aan te vallen. Dankzij verschillende wapendroppingen vanuit de lucht waren de verzetslieden goed bewapend. In het donker gingen de mannen op weg en zij verdeelden zich in drie groepen. Deze posteerden zich uiteindelijk ten noorden en ten zuiden van de brug. Het plan was om de brug op 2:00 uur vanuit het zuiden te bestormen.
Tot hun verbazing werd het vuur niet beantwoord toen zij de brug naderden. De bewakers bleken te zijn verdwenen. Daarmee was de brug onverwacht zonder bloedvergieten in handen van de NBS gevallen. Bovendien bleken er ook nog eens geen explosieven te zijn aangebracht. Nadat de brug was veiliggesteld werd deze bewaakt totdat de Canadezen waren gearriveerd.
Het nieuws van de bezetting van de brug werd dezelfde nacht nog gerapporteerd aan de sectiecommandant. En via andere communicatiemiddelen belandde het nieuws ook bij de Canadezen. Het behoud van de brug vergemakkelijkte en versnelde later op de dag de opmars van de Canadezen.
-
Opeindervaart
Accepteer cookies om deze content te zien.
Opeindervaart
Routes in de buurt
Bekijk alles-
Dorpenroute | Nationaal Park De Alde Feanen
Dorpenroute | Nationaal Park De Alde Feanen(45.0 km)Eernewoude -
Akkrum / Raerd / Wiuwert | fietsen langs de Turfroute
Akkrum / Raerd / Wiuwert | fietsen langs de Turfroute(37.3 km)Akkrum -
Tusken de Boarn en de Deelen | Fietsroute
Tusken de Boarn en de Deelen | Fietsroute(64.5 km)Aldeboarn