Wandelen in Zuidoost Friesland
Wandelroutes Friesland
Inspiratie nodig voor de leukste wandelroutes in Friesland?
Wij zetten de bijzonderste routes en wandelmogelijkheden voor je op een rij!
Wandelroute van het jaar 2023!
Het gloednieuwe Stellingenpad is tijdens de Fiets- en Wandelbeurs in Gent verkozen tot Wandelroute van het jaar 2023! De Stellingwerven zijn met het Stellingenpad het toneel van deze prachtige LAW-route. Het streekwandelpad gaat door Friesland, Drenthe en Overijssel en telt in totaal 260 kilometer. Bijzonder aan deze route is dat het het landelijke wandelknooppuntennetwerk volgt en dus geen eigen markering volgt.
Wanneer volg jij de sporen van de griffioen?
Lees meer over het Stellingenpad“ Het prijswinnend Stellingenpad is ook een eerbetoon aan de bedenkster van de route ”
Omrop Fryslân
Wandelnetwerk Zuidoost Fryslân
In Het Andere Friesland ligt een wandelknooppuntnetwerk van zo’n 1.500 kilometer, aangelegd door Marrekrite, het Friese Recreatieschap. Met het knooppuntsysteem kun je eindeloos wandelen!
Het netwerk dat in Zuidoost Friesland ligt, is fijnmaziger dan de andere netwerken in de provincie. Daarmee is deze regio de beste wandelregio van Friesland. Op diverse plekken in het gebied zijn startpunten met een informatiepaneel ingericht. Hierna volg je eenvoudigweg de cijfers van de route die je wilt volgen.
Bekijk de knooppunten op de kaart!“ Ik ben enorm fan van dit concept want verdwalen is bijna onmogelijk! ”
Ivonne - Myfootprints.nl
Start je wandeling bij een TOP-locatie!
Even ergens heenrijden waar je je auto kunt achterlaten om vervolgens een mooie route te wandelen? Zet je auto neer bij een TOP-locatie, voor gegarandeerd een mooie route in de regio. Een TOP is een Toeristisch Overstappunt. Vanaf hier starten de mooiste fiets- en wandelroutes en je kunt hier (gratis!) je auto parkeren.
Korte Swalkrûtes
Swalkjen betekent in het Fries zoiets als 'rondzwerven'. En dat is heerlijk om te doen in Zuidoost Friesland. Geen ellenlange routes in een straf tempo afleggen, maar gewoon een lekker ronddwalen en onderwijl wat cultuursnuiven in kleine Friese dorpjes.
Swalkrûtes zijn rondjes van een kilometer of 8, soms uitschieters naar 12, maar in ieder geval goed behapbaar voor een ochtendje of middagje wandelen met je hond, vriend of buurvrouw.
Bekijk ze allemaal!Koningspad XL
Dwars door het lage midden van Zuidoost Friesland, loopt een kronkelende rivier genaamd de Boarn, ook wel Alddjip of Koningsdiep.
In het landschap rondom deze waterbedding, het Beekdal Koningsdiep, kun je hele mooie wandeltochten maken. Het Koningspad XL meet totaal 120 kilometer en is opgedeeld in 13 etappes variërend van 9 tot 21 kilometer. De wandelroute leidt je langs dorpen als Akkrum, Aldeboarn, Bakkeveen, Beetsterzwaag en Gorredijk.
Het is een tocht door weilanden, bossen en heidevelden, maar ook cultuurhistorie komt ruimschoots aan bod in het prachtige routeboekje, geschreven door Fokko Bosker.
Een mooi verjaardagscadeau voor iemand die je een beetje rust gunt.
Check foto's, filmpjes en meer over het Koningspad XLPelgrimspad Jabikspaad
Het Jabikspaad is een 150 kilometer lange, bewegwijzerde pelgrimsroute die je van Sint Jacobiparochie in het Noorden van Friesland naar het Overrijsselse stadje Hasselt leidt.
Wandelend langs het Jabikspaad zul je ervaren wat een pelgrimstocht met je doet. Het ritme van onderweg zijn, ontmoetingen met de natuur, met mensen die je tegenkomt en met jezelf zijn ervaringen die je voor altijd bijblijven.
Onderweg kun je logeren in leuke B&B's of trekkershutten.
Ben je na het afleggen van deze route nog steeds enthousiast? Ga dan voor het ultieme doel: de pelgrimstocht naar het befaamde Santiago de Compostela in Spanje!
Bekijk het hele pad“ Deze regio leent zich uitstekend om te wandelen ”
Corrie de Groot - coördinator Landrecreatie bij recreatieschap Marrekrite
LAW 14 Groot Frieslandpad
Wandelroute van het jaar in 2017!
Het Groot Frieslandpad kan met recht een Lange-Afstand-Wandelpad genoemd worden. Maar liefst 362 kilometer lang kronkelt het pad door de Zeven Zeelanden van Friesland. Dat is de historische benaming voor de gebieden die eertijds door de Friezen werden bewoond. Dit gebied reikt van Noord-Hollandse kust tot aan OstFrieland in Duitsland.
Het getal zeven heeft overigens waarschijnlijk een mythologische oorsprong. Volgens overleveringen zou de oerstamvader van de Friezen zeven zonen hebben gehad die allen naar een eigen gebied zouden zijn uitgevaren.
Het Groot-Frieslandpad heet ook wel LAW14. Het is met wit-rode markeringen bewegwijzerd en opgedeeld in 23 etappes. Etape 12, 13, 14 en 15 lopen door Het Andere Friesland.
Bekijk het hele pad“ Juist hier in de Friese Wouden heeft het landschap nog de menselijke maat ”
Bregje - Wandelvrouw.nl
LAW 1-1 Friese Woudenpad
Het Friese Woudenpad is met 147 kilometer een relatief kort Lange-Afstand-Wandelpad, ook wel LAW 1-1.
Maar toch biedt het pad genoeg variatie, ook aan de geoefende wandelaar. Je wandelt namelijk van Nationaal Park Lauwersmeer, via Nationaal Landschap de Noardlike Fryske Wâlden, naar Nationaal Park Drents-Friese Wold en uiteindelijk eindig je in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Het staat zelfs bekend als één van de mooiste LAW’s in Nederland!
Of je nu van noord naar zuid loopt, of andersom met de zon in de rug, je gaat in ieder geval dwars door Zuidoost Friesland en passeert daarbij heel veel verschillend natuurschoon. Ook passeer je de Koloniën van Weldadigheid die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan.
Plan je route“ Voor wie er oog voor heeft, laat de erfenis van Bonifatius zich nog altijd goed lezen ”
Website Bonifatiuskloosterpad.nl
Bonifatius Kloosterpad
Het Bonifatius Kloosterpad is een nieuwe wandelroute, bestaande uit twaalf aaneengesloten etappen tussen Dokkum en Wolvega van gemiddeld 20 kilometer per stuk.
Daarnaast zijn er dertien rondwandelingen beschreven waaronder in de buurt van Drachten, Oosterwolde en Wolvega.
Al wandelend over het Bonifatius Kloosterpad kun je genieten van het uitzicht op intieme boomwallen, coulissen, vaarten en vele kerken.
Onderweg kom je alles te weten over de historie van Friese kerken en kloosters. Sommige zijn verdwenen zoals Smelne in Smalle Ee, anderen zijn nog steeds te zien zoals het Karmelklooster bij Drachten of de kapel waar wereldreiziger Tinco Lycklama à Nijeholt en zijn vrouw begraven liggen bij de katholieke kerk van Wolvega.
Leer alle etappes kennen