De Scheper
Appelscha
Een andere gebruikelijke benaming voor schaapherder is “scheper”. Appelscha hield al in zeer oude tijden schapen en schaapskuddes werden geleid door schepers. Mest was zeer noodzakelijk voor de ontginning van heideveldjes tot akkers om enige teelt t...
Neem alvast een kijkje
Een andere gebruikelijke benaming voor schaapherder is “scheper”. Appelscha hield al in zeer oude tijden schapen en schaapskuddes werden geleid door schepers. Mest was zeer noodzakelijk voor de ontginning van heideveldjes tot akkers om enige teelt tot wasdom te krijgen. De schapen van de boeren van Appelsche werden verzameld en trokken als kudde met een scheper naar de uitgestrekte heidevelden aan de zuidkant van Appelscha. Aan het einde van de dag keerden ze weer huiswaarts en brachten de nacht door in de eigen schaapskooi of potstal. De bijzondere uitvinding van kunstmest als vervanging van schapenmest was mede de oorzaak van het afnemen van schaapskudden en schaapskooien. In de loop van de 20e eeuw werden ze opgeheven respectievelijk afgebroken.
Maurits Van Eppe
Maurits werd waarschijnlijk te Amsterdam geboren in 1836. In ieder geval te vondeling gelegd aldaar. Op 19 december 1836 werd hij ingeschreven als te zijn geboren op 10 december. Ook staat vast dat Maurits als 6-jarige op 12 juni 1843 in het weeshuis van de Maatschappij van Weldadigheid te Veenhuizen werd ingeschreven. In zijn 23e levensjaar werd hij daar ontslagen. Via omzwervingen kwam Maurits begin jaren ’70 in Peelo bij Assen te wonen en trouwde daar in 1873. In 1877 vestigde Van Eppe zich in Oud-Appelscha en leerde het scheperen bij Harm Dekker. Maurits’ zoon Oedze (ᵻ1877) en vrouw Jeltje (ᵻ1891) overleden vroegtijdig. Later stierf ook zijn oudste zoon Harm, 29 jaar oud (ᵻ1903). In 1906 vierde Maurits zijn 50-jarig jubileum als scheper. Hij overleed op 18 oktober 1913. Vermoedelijk is hij begraven bij de Trefkerk.
Beeld De Scheper
Dit kunstwerk is ontworpen door Mindert Wilstra (1955) in opdracht van de RABO-Bank, ter gelegenheid van het ontstaan uit Raiffeisenbank (1972), opvolger van de toenmalige Boerenleenbank. Bij de verhuizing van de bank van de Bruggelaan naar de Van Emstweg is het beeld terechtgekomen bij de fam. Zwart (toen directeur van de bank). Bij diens verhuizing (2020) is het beeld door Wilstra geschonken aan de Historische Vereniging Appelscha e.o., die het heel toepasselijk hier aan de Maurits Van Eppelaan plaatste.