Ga naar inhoud

De Slotplaats

Bakkeveen

De Slotplaats in Bakkeveen. Een schitterende locatie voor een smakelijke lunch, high tea, ontspannen diner met lokale ingrediënten.

Het eeuwenoude landgoed De Slotplaats Bakkeveen met gerestaureerde slotboerderij en koetshuis is met haar tuinen en groot bos een schitterende locatie voor een trouwerij op maat, een smakelijke lunch, high tea, ontspannen diner met lokale ingredienten of kom tot nieuwe inzichten tijdens een vergadering en doe frisse ontspanning op. 

Restaurant De Slotplaats kookt met smaakvolle, eerlijke ingrediënten van lokale (bio) telers en makers. Groenten spelen de hoofdrol, met een verhouding 80% plantaardig en 20% dierlijk. Ingrediënten worden zoveel mogelijk lokaal ingekocht. Dat komt de smaak en voedingswaarde ten goede, én is een eerlijk verdienmodel voor de boer. Een korte, duurzame én renderende voedselketen, daar willen wij voor gáán.

Wij zijn aangesloten bij Dutch Cuisine, Euro-Toques Nederland en Circulair Friesland en daar zijn we trots op. The GreenGuide waardeert ons met 3 radijzen.

Inspiratielocatie
Regelmatig vinden er op en om De Slotplaats leuke en inspirerende activiteten plaats. Leuk om te doen met familie, vrienden, collega’s en dorpsgenoten. Of kom alleen en ontmoet nieuwe mensen!

Wil je De Slotplaats als event locatie gebruiken? Dat kan ook! Laat het ons weten, dan beoordelen we samen of het evenement en De Slotplaats bij elkaar passen. 

Ontdek waar je bent. Proef waar je eet. 

Duurzame ondernemer

Bij De Slotplaats staat duurzaamheid hoog in het vaandel!

  • Biodiversiteit versterken

    Restaurant De Slotplaats kookt met smaakvolle, eerlijke ingrediënten van lokale (bio) telers. Groenten spelen de hoofdrol, met 80% plantaardig en 20% dierlijk. Ingrediënten worden zoveel mogelijk lokaal ingekocht (provincie Friesland), wat de smaak, voedingswaarde en het verdienmodel van de boer ten goede komt. Een korte, duurzame en renderende voedselketen is ons doel. Duurzaamheid is verweven in ons DNA: zorgvuldige omgang met medewerkers, composteren van groenteresten en lokaal keramiek servies. Deze aanpak resulteerde in een nominatie voor de Gaia Green Awards 2024, een erkenning voor horecabedrijven die uitblinken in verduurzaming. Wij zijn omgeving door de bossen van Natuurmonumenten en onze tuin is heel biodivers aangelegd. Er groeien veel inheemse kruiden en planten. Wij zijn bezig om onderdeel te worden van het project 'biodiversiteit op je bord' van Dutch Cuisine. In dit project wordt gekeken naar je bedrijfsvoering, inkoop, leveranciers, en in hoeverre dat bijdraagt aan biodiversiteit.

  • Duurzaam gebruik van water

    Water dat wij serveren in het restaurant is van Earth Water Dagelijks sterven 6.000 mensen, voornamelijk kinderen, door het gebrek aan schoon drinkwater. 100% van de nettowinst die wordt gerealiseerd met de verkoop de flessen water, wordt afgedragen om waterprojecten te financieren. Het wordt geïnvesteerd in duurzame watersystemen in gebieden waar dit het hardst nodig is. Regenwater wordt gebruikt voor onze tuin.

  • Duurzame energiebronnen

    In al onze communicatie benadrukken wij onze duurzame werkwijze. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook bij het maken van een reservering voor het diner, waarbij wij gasten op het hart drukken dat annuleren van een reservering grote consequenties heeft en tijdig moet gebeuren. Er wordt inkoop gedaan op basis van het aantal gasten, en als je dan zo maar niet komt ... dan betekent dat nogal wat. Wij serveren op zondag ons no-waste menu, waarbij we koken met wat nog voorradig is in de koeling. Zo gooien we niets (of veel minder) weg en heeft de gast een scherpe prijs voor het diner, win-win denken wij. Geen blocnotes en pennen bij een vergadering. Het zijn soms kleine dingen.

  • Gebruik van materialen

    Dutch Cuisine, Circulair Friesland, Gaia Green Award 2024 (publieks- en restaurantprijs), 3 radijzen bij de Greenguide (beste groenterestaurants). In ons restaurant wordt aan onze gasten per gerecht toegelicht waar het uit bestaat, en waar de ingrediënten vandaan komen. Er ligt een flyer op tafel waarin we dat nog eens benadrukken en (in ontwikkeling) kaartjes per gerecht maar daarop de afstanden vanaf het restaurant van de gebruikte ingrediënten. Via de website is te zien dat wij zijn aangesloten bij Dutch Cuisine en Circulair Friesland en de vermelding in the Green Guide. Ook laten we zien hoe lokaal, lokaal eigenlijk is. Door letterlijk het aantal km's te vermelden van de ingrediënten die worden gebruikt in onze gerechten. Het organiseren van de popup diners deze zomer en najaar zijn een voorbeeld van hoe wij onze gasten laten zien en ervaren waar onze producten vandaan komen. Een kennismaking met de leverancier, de producten en daarna dineren van genieten an gerechten waarin alles is verwerkt. In onze video serie: de boer op met Auke en Jouke gaan we langs bij lokale ondernemers en gaan met hun het gesprek aan, wat gaat goed, wat kan beter. Het Koetshuis herbergt de winkel van De Slotplaats, daarin verkopen wij alleen prachtige lokale producten, ambachtelijk vakmanschap. Samen kunnen we een prachtige maakindustrie creëren waar de liefde in de producten voelbaar is. Naast de lokale parels is er een unieke collectie aan boeken op het gebied van bos, bewustwording en voeding.

  • Geld als middel voor creatie sociale en ecologische waarde

    Van elke euro die wordt besteed bij De Slotplaats maken wij € 0,10 cent over naar Natuurmonumenten, die het rechtstreeks in onze mooie omgeving investeert. Zo maken we De Slotplaats samen nog mooier.

  • Versterken gezondheid en welzijn

    Bij de keuze voor de gerechten op onze menukaart bekijken we altijd of iets voedt (en niet alleen vult) en maken wij gebruik van (bio) lokale ingrediënten waar mogelijk. Bij De Slotplaats is ruimte om te ademen, te zijn. We noemen onszelf niet voor niets een inspiratielocatie. Wij geloven dat samenwerken (of dat nu collega's of leveranciers zijn) alleen werkt op basis van vertrouwen en verbinding en gedeelde intrinsieke waardes.

  • Versterken van maatschappij en cultuur

    Bij De Slotplaats mag iedereen mee doen. Er is ruimte voor eigen inbreng en collega's worden ingezet en gewaardeerd om de kwaliteiten die zij hebben. Dat betekent ook dat wij als een samenwerking niet stroomt, wij afscheid nemen. Ruimte maken voor dat wat wél werkt (voor alle partijen). Wij werken ook samen met mensen uit de dagbesteding van een zorgboerderij. Landgoed De Slotplaats is cultureel erfgoed en we delen dat graag met iedereen.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je De Slotplaats

De Slotplaats
Foarwurker Wei 3
9243 JZ Bakkeveen
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten