Ga naar inhoud

Blog: Turfroute nu ook per camper te beleven

Met de camper eropuit, dat kan natuurlijk het hele jaar door. Heb je er wel eens over nagedacht om met je camper Het Andere Friesland te komen ontdekken? Een mooie route om de regio écht te leren kennen is de Turfroute Camperreis. Een route van bijna 200 kilometer die je langs de mooiste plekken aan de Turfroute brengt.

Geschiedenis Turfroute

De Turfroute kent een bijzondere geschiedenis. Als pleziervaarroute bestond de route in 2024 vijftig jaar. Maar ook (of juist) daarvoor kent de route een bijzondere geschiedenis. In de tweede helft van de 16e eeuw is vanuit Heerenveen de vervening begonnen. Rijke zakenlieden kochten veengronden op, het gedroogde veen (ook wel turf) werd in heel Nederland verkocht als brandstof. De vraag naar turf was groot in die tijd. Het werd ook wel 'het bruine goud' genoemd. De veenbazen werden er behoorlijk rijk van, over de rug van de hardwerkende veenarbeiders, die het zware werk deden voor weinig geld. De arbeiders leefden vaak in vreselijke omstandigheden, onder andere in plaggenhutten.

De vaarten, waar nu de Turfroute langs gaat, werden met de schop gegraven door de veenarbeiders. De volle vrachten turf konden zo over het water naar hun eindbestemming worden vervoerd. Toen het einde van de turfwinning in zicht kwam, werden de vaarten echter steeds minder gebruikt. In de jaren '70 van de vorige eeuw heeft de Stichting De Nije Kompanjons zich ingezet om de vaarten weer bevaarbaar te maken, maar nu voor de pleziervaart.

Met de camper op pad

Tegenwoordig is het een hele beleving om de Turfroute te varen. Maar ook met de camper, fietsend en wandelend is de Turfroute en haar bijzondere cultuurhistorie te beleven. Speciaal voor camperaars is er een route uitgezet die zoveel mogelijk langs de originele turfroute gaat. Vanzelfsprekend moet er hier en daar worden afgeweken van de originele route, want niet langs alle waterwegen is het mogelijk om met de camper te rijden. Langs de route zijn verschillende camperplaatsen en campings waar je kunt overnachten. Vaak bevind je je dan ook vlakbij een startpunt van een wandel- of fietsroute, die speciaal rondom de Turfroute is uitgezet. Zo maak je van een ongeveer tweehonderd kilometer lange autoroute met gemak een meerdaagse tocht!

Ter plaatse

De gastvrije campinghouders en beheerders van de camperplaatsen vertellen je graag meer over het ontstaan en de geschiedenis van de Turfroute. Maar wil je graag meer verdieping over het onderwerp, dan kun je bij verschillende musea terecht om meer te weten te komen over de cultuurhistorie rondom de Turfroute. In Museum Heerenveen leer je de kant van de 'heeren van het veen' kennen. In Museum Opsterlân leer je meer over de vervening en in het seizoen kun je Openluchtmuseum It Damshûs in Nij Beets bezoeken, waar je kennismaakt met het wonen, werken en leven van de veenarbeiders in de periode rond 1880. Een aanrader!

Wandelen en fietsen

We stipten het al even aan: de wandel- en fietsroutes die speciaal rondom de Turfroute zijn uitgestippeld. In 2024 bestond de Turfroute vijftig jaar. Om dit heugelijke feit te vieren is er toen een fiets- en wandelgids samengesteld door reisboekenschrijver Fokko Bosker en journaliste Janneke Donkerlo. Deze gids bevat twintig wandel- en fietsroutes, allen met start- en eindpunt bij of rondom de Turfroute. Wandel of fiets je één van deze routes, dan krijg je een mooi en gevarieerd beeld van de omgeving. Met de gids op zak doe je vervolgens allerlei ontdekkingen over het gebied.

Bestel de routegids hier!

Ga jij in 2025 met de camper op pad? We verwelkomen je graag voor de Turfroute Camperreis!