Fietsfoodtour
Ontdek de smaken van Smallingerland
Welkom bij de culinaire fietsroute door de prachtige gemeente Smallingerland! Of je nu een fijnproever bent die graag lokale producten onderzoekt of gewoon op zoek bent naar een leuke manier om de omgeving te verkennen, deze fietsroute belooft een onvergetelijke ervaring vol smaakvolle verrassingen. Laat je verrassen door lokale hotspots waar je de mooiste producten kunt scoren en geniet van heerlijke gerechten die je zelf kunt bereiden met deze verse ingrediënten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een heerlijke courgette salade met geraspte kaas en India bol croutons, mooie Bioche sandwiches of wentelteefjes met appel, honing en kaneel. Pak je fiets en volg ons op deze culinaire ontdekkingsreis. Veel plezier en eet smakelijk!
Ervaringen van bloggers
Verschillende bloggers zijn in 2024 op pad geweest om de Fietsfouftour te ontdekken!
Yvonne Dijkstra (over Yvonne) ging samen met Marion Stam (Mam is de hort op) een dag op pad en fietsten allemaal heerlijke ingrediënten bij elkaar.
Lees hier de ervaringen van Yvonne: Proef en beleef het mooie Smallingerland.
Marion noemt het ook wel Happen en Trappen in Friesland
Fiets je ingrediënten bij elkaar - voor deze heerlijke recepten!
Courgette salade met geraspte kaas en India bol croutons
2 personen
Ingrediënten
1 courgette Zorgboerderij het Midden in Drachtstercompagnie
50 gram kaas Zorgboerderij het Midden in Drachtstercompagnie
1 el mayonaise
1 el verse fijn gesneden bieslook
1 el verse fijn gesneden
¼ India bol Stoerbrood in Opeinde
olie
zout en peper
Schaaf de courgette met een kaasschaaf of mandoline in dunne lange slierten. Meng de mayonaise, bieslook en peterselie door de courgette en breng het op smaak met peper en zout. Rasp de kaas met een fijne rasp en strooi het over de salade.
Breek de India bol in kleine stukjes. Doe een beetje olie in een pan en bak de croutons op zacht vuur tot ze lekker krokant zijn. Strooi ze daarna over de salade.
Deze salade is lekker als voorgerecht of als bijgerecht bij gebakken aardappelen en vlees.
Brioche sandwiches met Tiroler ham, mosterd en courgette
2 personen
Ingredienten
4 sneden dik brioche brood Stoerbrood in Opeinde
100 gram Tiroler ham Slagerij Biesma
1 courgette Zorgboerderij het Midden in Drachtstercompagnie
1 el mosterd
1 el roomboter
Smeer de sneden brood aan beide kanten in met roomboter. Bak ze daarna kort in een hete koekenpan tot ze aan beide kanten goudbruin zijn.
Snijd 8 flinterdunne plakken courgette. Smeer het brood in met mosterd en verdeel de Tiroler ham over de boterhammen en maak er een sandwich van.
Eet de warme sandwiches meteen of neem ze mee voor onderweg!
Andijvie stamppot met droge worst
2 personen
Ingrediënten
600 gram aardappelen
400 gram andijvie Zorgboerderij het Midden in Drachtstercompagnie
100 ml melk Melktap Obio in Drachten
20 gram roomboter
zout en peper
250 gram eikenhout gerookte droge worst Slagerij Biesma in Opeinde
Schil de aardappelen en kook ze tot ze gaar zijn.
Haal het velletje van de droge worst en snijd hem in kleine blokjes.
Snijd de andijvie fijn en was deze goed. Stamp de aardappelen met de melk en roomboter en meng de andijvie er door. Breng de stamppot op smaak met peper en zout.
Meng als laatste de droge worst door de stamppot heen.
Wentelteefjes met appel honing en kaneel
2 personen
Ingrediënten
2 dikke plakken suikerbrood Bakkerij Baarsma in Boarnbergum
75 ml melk Melktap Obio in Drachten
1 ei
1 appel
snufje kaneel
boter
1 el honing Bijenstand familie Gosliga in Nijega
Snijd de suikerbrood doormidden. Meng de melk en het ei in een platte kom en leg het suikerbrood erin.
Schil ondertussen de appel en snijd deze in partjes. Bak de appelpartjes met boter in een pan totdat deze zacht worden. Voeg de honing, een eetlepel water en de kaneel toe en bak dit nog even kort mee. Verdeel de appel alvast over de twee borden.
Maak de pan schoon en doe opnieuw boter in de pan. Zodra de boter warm is, leg je hier vier stukken suikerbrood in. Zodra de suikerbrood aan beide kanten goudbruin en krokant is, zijn de wentelteefjes klaar. Leg ze bij de appel op het bord.
Voor de echte lekkerbekken serveer je er een bolletje vanille-ijs bij!
De leukste en lekkerste adressen voor streekproducten!
-
Slagerij Biesma
Slagerij Biesma is het begin- en eindpunt van de Fietsfoodtour door Smallingerland. Je vindt de slagerij aan de Kommisjewei 113, Opeinde, een nostalgisch pand waar al meer dan 120 jaar een slager gevestigd is!
Ontdek de winkel -
Stoerbrood
Desembakkerij Stoerbrood vind je ook aan de Kommisjewei. Wat een lekkers, en dat in één straat!
Smullen! -
Bijenstand Familie Gosliga
De familie Gosliga houdt al meer dan dertig jaar bijenvolken. En óf ze daar lekkere honing verkopen!
-
Melktap Obio
Melktap Obio verkoopt verse biologische rauwe melk uit de melktap. Daarnaast is er biologisch rundvlees te koop. Er zijn geen vaste openingstijden. De Melktap is geopend wanneer er iemand thuis is.
Lees meer -
Bakkerij Baarsma
Hier vind je de lekkerste belegde broodjes. Langsfietsen en ter plekke iets lekkers uitzoeken kan, maar je kunt ook gewoon online bestellen.
Bestel maar! -
Zorgboerderij Het Midden
Begonnen als melkveehouderij met zuivelverwerking, werd Zorgboerderij Het Midden door de jaren heen steeds veelzijdiger, met een tuinderij en boerderijwinkel en sinds 2014 ook dagbesteding.
Check de openingstijden!
Limonadesiroop te koop!
Wil je echt eens lekkere limonadesiroop proeven, gemaakt van natuurlijke ingrediënten? Ga dan naar Folgeren 37 in Drachten.
Aardappelen te koop!
Kommisjewei 174, Opeinde
Achterwei 39, Oudega
Het Noord 18, Drachten
Eieren langs de weg!
Kommisjewei 180, Opeinde
Folgeren 9, Drachten
Buorren 23, Oudega