De Sluisfabriek
Drachten
De Sluisfabriek (voorheen Sluis machinefabriek) heeft een bijzondere plaats in de geschiedenis van de na-oorlogse industriële ontwikkeling van Drachten. De Sluisfabriek fungeert als ontmoetings- en broedplaats waar nieuwe initiatieven en ideeën mogelijk worden gemaakt.
Neem alvast een kijkje
Ook leuk
-
Theatervoorstelling: Evenhuis, de Friese bankier van het verzet
Theatervoorstelling: Evenhuis, de Friese bankier van het verzet23 april, 24 april en nog 6 dagen
Drachten
De Sluisfabriek (voorheen Sluis machinefabriek) aan de Tussendiepen 6 heeft een bijzondere plaats in de geschiedenis van de na-oorlogse industriële ontwikkeling van Drachten. In 1961 startte de bouw van Sluis Machinefabriek als eerste fabriek aan de Tussendiepen. Hier werd volop productie gedraaid van silo’s, lopende band onderdelen en zoveel meer. De fabriek, die in 1998 failliet ging, ademt nog steeds de sfeer van toen uit. In 2003 heeft ds Jan Hofstra de fabriek gekocht en begon daar zijn autobussen museum. In datzelfde jaar startten ook de eerste kunstenaars hun ateliers. Eind 2015 neemt Hollema Bouw de Sluisfabriek over van Jan Hofstra. Sinds 2015 werkt de gemeente in samenwerking met de bedrijven aan de Tussendiepen aan de visie en missie om het bedrijventerrein te revitaliseren. In deze visie wordt de Sluisfabriek als broedplaats aangemerkt met aandacht voor start-ups, creatieve sector, kunst & cultuur, horeca, evenementen, recreatie en toerisme. In 2020 is een start gemaakt om een nieuwe visie te ontwikkelen voor de komende jaren.
- Groepsgrootte evenementen: 0-10, 11-25, 26-50, 51-100, 101-150, 151-250, 251-500, 501+
- Aantal ruimtes: 1, 2, 3, 4, 5+
- Type bijeenkomst: Vergadering, Congres of symposium, Evenement, Training, Workshop, Diner, Borrel
- Aantal zalen: 5
- Maximale groepsgrootte: 600
- Capaciteit grootste zaal: 600
- Capaciteit kleinste zaal: 4
- Afstand tot jouw locatie:
- Groepsgrootte event:
- max. 600 personen
Hier vind je De Sluisfabriek
De SluisfabriekTussendiepen 6
9206 AD Drachten Plan je route
vanaf jouw locatie
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Hoekstra asperges
Accepteer cookies om deze content te zien.
Hoekstra asperges
-
TIP Toko Toeristen Informatie Post Eastermar (zomermaanden)
TIP Toko Toeristen Informatie Post Eastermar (zomermaanden) -
Driewegsluis, de Linde
Accepteer cookies om deze content te zien.
Driewegsluis, de Linde
-
Noordwolde eerste dorp over land bevrijd
Noordwolde eerste dorp over land bevrijd
In de avond van 11 april 1945 arriveerden eenheden van het Canadese verkenningsregiment Royal Canadian Dragoons bij Dwingeloo, vlak voor de zogenoemde Frieslandriegel. Deze verdedigingslinie was kort daarvoor met inzet van vele Nederlandse dwangarbeiders aangelegd. De linie werd echter nauwelijks bezet en bleek uiteindelijk verkeerd aangelegd. De taak van de Dragoons was om ver voor de rest van de Canadese eenheden de weg te verkennen. En zij constateerden dat de Duitsers in dit gebied nauwelijks nog in staat waren om zich effectief te verdedigen. Mede daarom werd op 11 april besloten om eenheden van de 3e Canadese Infanterie Divisie en ondersteunende eenheden in de volgende dagen een sprong te laten maken naar Leeuwarden. Als de Friese hoofdstad en mogelijk ook de rest van Friesland kon worden ingenomen dan zaten de Duitsers ingesloten in het westen van Nederland. Want ook grote delen van Overijssel en Gelderland waren inmiddels bevrijd. De infanterie moest via Zwolle, Meppel, Steenwijk, Heerenveen naar Leeuwarden optrekken. Om hen zo snel mogelijk in Leeuwarden te krijgen werden allerhande extra voertuigen geregeld. Intussen zouden de Royal Canadian Dragoons en niet veel later ook een ander verkenningsregiment, de Duke of York´s Royal Canadian Hussars, Friesland binnentrekken om daar de geplande hoofdroute te verkennen. En om zoveel mogelijk chaos onder de Duitse verdedigers te stichten.
Dankzij de burgers van het Drentse Dieverbrug werd er een noodbrug over de Drentse Hoofdvaart gebouwd zodat de Canadese voertuigen naar Friesland konden oprukken. In de ochtend van 12 april waren de Dragoons vervolgens de eerste Canadese landeenheid die de provincie Friesland binnentrok. Het dorp Noordwolde was als eerste bevrijd. Hoewel dit eerste Friese dorpje zonder strijd ingenomen kon worden, werd er direct ten noorden van Noordwolde wel kort gevochten. Zo’n twintig Duitsers en Nederlandse handlangers probeerden de Canadezen nog enige tijd op te houden. Na een kort gevecht maakten de Duitsers aldaar zich uit de voeten met achterlating van al hun uitrusting. Anderen waaronder ook tien Nederlandse handlangers van de Landwacht en de Ordnungspolizei werden gevangengenomen.
Maar de allereerste bevrijders, die voet zetten op Fries grondgebied, waren Franse SAS parachutisten van het 3e Régiment de Chasseurs Parachutistes. In de nacht van 7 op 8 april werden iets meer dan 700 van hen gedropt boven Drenthe en Zuidoost Friesland. Zij hadden als taak om de geallieerde grondoperatie te ondersteunen. Dat deden zij door achter de Duitse linies chaos te stichten, bruggen te veroveren en samen met het verzet allerlei operaties uit te voeren. Zij moesten hiermee doorgaan totdat de Canadese grondeenheden hen bereikten. Een klein gedeelte kwam bij Appelscha en Haulerwijk terecht en voerde daar hun missies uit. Hierbij sneuvelde op 8 april de 21-jarige Chasseur de 2e Classe (soldaat 2e klasse) Henri Pintaud.
Routes in de buurt
Bekijk alles-
E-chopper pontjesroute Drachten-Earnewâld
E-chopper pontjesroute Drachten-Earnewâld(35.5 km)Drachten -
Rabobank Route | Nationaal Park De Alde Feanen
Rabobank Route | Nationaal Park De Alde Feanen(36.0 km)Earnewoude -
Insta-hotspot autoroute Zuidoost Friesland
Insta-hotspot autoroute Zuidoost Friesland(106.0 km)Heerenveen -
De Veenhoop-Drachten | Bonifatius Kloosterpad: etappe 4
De Veenhoop-Drachten | Bonifatius Kloosterpad: etappe 4(14.1 km)De Veenhoop