Ga naar inhoud
MAP

Museumnacht bij Tropische Kas

Tropische Kas Beetsterzwaag, Beetsterzwaag

De Tropische Kas doet dit jaar opnieuw mee aan Museumnacht Friesland, initiatief van museumfederatie Fryslân. Thema is: Glow in the Dark

‘Glow in the dark’ Museumnacht in Tropische Kas Beetsterzwaag

Wil je een museumnacht bijwonen die niet in een museum is?
Kom dan op 28 september a.s. tussen 19 tot 22 uur naar de Tropische Kas in Beetsterzwaag. Hier worden culturele activiteiten van het zomerseizoen afgesloten en nieuwe ingeluid.
In het sfeervol verlichte kassencomplex wordt passend stilgestaan bij kunstenaar Jan Loman, maakt Gemeente Opsterland bekend wie de gemeentedichter wordt en is aandacht voor de Triënnale van Kunsthuis SYB die dezelfde dag van start gaat.
Een avond vol Opsterlandse cultuur dus op een heel bijzondere locatie!

Gemeentedichter
Opsterland had nog geen gemeentedichter, maar met ingang van deze avond wél.  Tegen het avondgloren wordt om 19:30 uur in aanwezigheid van burgemeester Andries Bouwman en wethouder Libbe de Vries bekend gemaakt wie deze rol de komende twee jaar gaat vervullen. Uit een sollicitatieronde met jury is een winnaar gekomen die hier wordt gepresenteerd. Uiteraard zal het winnende gedicht te horen zijn.

Jan Loman
De zomer van 2024 stond bol van activiteiten rond Jan Loman. Loman was een veelzijdig kunstenaar en aan de verschillende facetten van zijn kunst gaven Historisch Beetsterzwaag en Museum Gorredijk dit zomerseizoen aandacht. Maar aan alles komt een eind; de activiteiten worden op passende wijze afgesloten met o.a. enkele animaties gemaakt door beeldend kunstenaar Anne Fie Salverda bij haiku’s van Jan Loman en de film ‘Stiller om de Noord’, die Loman samen met filmmaker Buddy Hermans heeft gemaakt.

Kunsthuis SYB houdt dit jaar - van 28 september t/m 3 november - de vierde Triënnale van Beetsterzwaag met als titel It hûs is net ien. De titel kan in het Nederlands vertaald worden als Dit huis dat niet een is. De expositie is verdeeld over drie locaties: naast een oranjerie van de kas zijn dat het huis van SYB op Hoofdstraat 70 en Projectruimte Hoofdstraat 17. Deze triënnale brengt werk van een aantal kunstenaars samen en plant de zaden voor het programma 2025-2028.
De Tropische Kas en Kunsthuis SYB liggen slechts een paar minuten lopen van elkaar, dus je kunt beide locaties mooi met elkaar combineren.
Meer info over de Triënnale op: https://www.kunsthuissyb.nl/

Informatie
Je kunt op 28 september welkom tussen 19:00 – 22:00 uur. De toegang is gratis. Tegen betaling is koffie, thee en frisdrank verkrijgbaar. Het wandelpad door het park vanaf de Hoofdstraat naar de ingang van de Tropische Kas is verlicht met stormlampen. De ingang van het park is tegenover het Lycklamahûs, Hoofdstraat 80.

Wanneer:
28 september
Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Museumnacht bij Tropische Kas
Tropische Kas Beetsterzwaag

Hoofdstraat 80t.o.
9244 CP Beetsterzwaag
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten