Ons Huis (armenhuis)
Beetsterzwaag
Het Armenhuis in Beetsterzwaag is een prachtig bewaard huis en werd rond 1835 gebouwd. Het huis met een roerig verleden, wordt tegenwoordig in gebruik genomen als repetitielokaal door muziekvereniging Euterpe onder de naam ''Ons Huis''.
Het Armenhuis in Beetsterzwaag is een prachtig bewaard huis en werd rond 1835 gebouwd. Het huis met een roerig verleden, wordt tegenwoordig in gebruik genomen als repetitielokaal door muziekvereniging Euterpe onder de naam ''Ons Huis''.
Rond 1835 werd het Armenhuis gebouwd ter nagedachtenis van Ypkjen Hillegonda, baronesse van Lynden. Zij is de echtgenote van Johannes Luden Anthz, een rijke heer uit Amsterdam. Mocht je deze sublieme woning in het echt willen bekijken, op de gevelsteen van het huis staan de namen gegraveerd van Ypkjen en Johannes. Er heerste destijds veel armoede onder de bevolking. In ruil voor onderdak en eten, moesten de bewoners van het Armenhuis onder een streng regime leven van een vader en moeder.
Ook waren er twee afdelingen in dat huis, één voor vrouwen en één voor mannen, hierdoor moesten de bewoners van het huis ook gescheiden van elkaar leven. Vanaf 1854 werd de woning herbouwd. De regenten, oftewel de bestuurders van het Armenhuis kwamen bijeen in de regentenkamer. Vanaf 1927 werd het Armenhuis, in gebruik genomen als verenigingsgebouw van de Hervormde Kerk en werd de naam veranderd naar ''Ons Huis''. Sinds 2005 deed de muziekgroep hun intrede in ''Ons Huis'' en hebben ze het huis in gebruik genomen als repetitielokaal voor muziekvereniging Euterpe.
Sinds 2011 is er een kaas-en delicatessewinkel in het voorhuis gevestigd. De bovenwoning van het huis wordt als woonruimte verhuurd aan particulieren.
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Ons Huis (armenhuis)
Hoofdstraat 799244 CM Beetsterzwaag Plan je route
vanaf jouw locatie
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Monument De Veenwerker
Monument De VeenwerkerHet moeizame en zware werk van het turfsteken, -stapelen en -keren, laden en vervoeren werd in een ongezonde omgeving gedaan tegen een hongerloon.Dit...
Appelscha -
Monument Pieter Stuyvesant
Monument Pieter StuyvesantEr is vroeger ooit foutief bericht dat Pieter Stuyvesant werd geboren in Scherpenzeel. Zijn vader werd echter pas tussen 1612 en 1619 predikant in Sch...
Peperga -
Galerie Kawoosh
Galerie KawooshIn de galerie en het atelier van Sattar Kawoosh zie je schilderijen met het thema liefde, waarin Jugendstil met oosterse invloed samenkomen. Openingstijden: op afspraak.
Drachten -
De Scheper
De ScheperEen andere gebruikelijke benaming voor schaapherder is “scheper”. Appelscha hield al in zeer oude tijden schapen en schaapskuddes werden geleid door s...
Appelscha -
Schans Frieschepalen
Schans FrieschepalenTijdens de Tachtigjarige oorlog werden er in 1593 door stadhouder Willem Lodewijk drie schansen in Zuidoost Friesland opgeworpen. Eén daarvan is die van Frieschepalen.
Frieschepalen -
Kunstwerk! In de Stellingen
Kunstwerk! In de StellingenStichting Kunstwerk! In de Stellingen organiseert 2 x per jaar een expositie met werk van kunstenaars uit de Noordelijke provincies
Noordwolde -
Projectruimte-Hoofdstraat 17
Projectruimte-Hoofdstraat 17Dit Rijksmonument is gebouwd in 1837 als huis van de grietenij van Opsterland. De grietman was in die tijd de burgemeester. Na 1851 in gebruik als gemeentehuis. Nu in gebruik als Projectruimte-Hoofdstraat 17 van beeldhouwster Eja Siepman van de Berg.
Beetsterzwaag -
Klokkenstoel Nijeberkoop
Klokkenstoel NijeberkoopHet is het jaar 1722 wanneer tekenaar Jacobus Stellingwerf de kerk van Nijeberkoop tekent. Echter is het niet de kerk die eeuwen later nog van grote w...
Nijeberkoop -
Vertelmuseum De Vlechtvogel
Vertelmuseum De VlechtvogelIn een sprookjesachtig decor kunt u in dit kleine museum kennismaken met het verhaal van het bange vogeltje en de draak. Een volledige vertelvoorstelling duurt ongeveer een uur en is geschikt voor zowel volwassenen als kinderen.
Heerenveen -
Oorlogsmonument
OorlogsmonumentIn het parkje tussen de oeroude Bruggelaan en de nieuw aangelegde bochtafsnijding staat het Oorlogsmonument ter nagedachtenis aan het Nederlands verzet in de Tweede Wereldoorlog, in het bijzonder de gevallenen in Appelscha.
Appelscha
Routes in de buurt
-
Fietsrondje De Veenhoop - Beetsterzwaag - Drachten
Fietsrondje De Veenhoop - Beetsterzwaag - Drachten(74.4 km)De Veenhoop -
Museum fietsroute Noordwolde - Heerenveen - Drachten - Gorredijk
Museum fietsroute Noordwolde - Heerenveen - Drachten - Gorredijk(99.0 km)Noordwolde -
Nij Beets - Olterterp | Koningspad XL: etappe 9
Nij Beets - Olterterp | Koningspad XL: etappe 9(16.2 km)Nij Beets -
Drachten - Beetsterzwaag - Olterterp - Ureterp | Bonifatius Kloosterpad: rondje 8
Drachten - Beetsterzwaag - Olterterp - Ureterp | Bonifatius Kloosterpad: rondje 8(27.2 km)Drachten