Monument ‘It Petgat’
Blesdijke
It Petgat was in de tweede wereldoorlog een strafkamp voor Joden die zich schuldig maakten aan delicten. Hier is sinds 2003 een monument geplaatst om deze mensen te herdenken.
Neem alvast een kijkje
- Open popup met vergrote afbeelding Monument It Petgat
- Open popup met vergrote afbeelding Monument It Petgat
Ook in Blesdijke zijn er nog enkele sporen te vinden die de tweede wereldoorlog er achtergelaten heeft. Zo ook het Joodse strafkamp It Petgat. Het kamp diende als verblijf voor Joden die zich in de werkkampen schuldig maakten aan delicten, delicten als opruiing en weglopen waren in de ogen van de Duitse bezetting ernstig genoeg om ze hierheen te sturen. De regels waren hier strenger en het versturen en ontvangen van post was bijna niet mogelijk. De Joodse mensen werden onder begeleiding van Duitse soldaten en honden begeleid naar hun werk. Het kamp heeft maar liefst 4 maanden als strafkamp gediend en bood ruimte aan 75 mannen. De nacht van 2 op 3 oktober 1942 werd het kamp ontruimd en werden alle Joodse gevangen werden afgevoerd naar kamp westerbork onder het mom van gezinshereniging. Het kamp was toegankelijk via een lang zandpad. Het kamp bestond uit pomphuis omringd door een grote woonbarak met meerdere slaapzalen, een wasplaats, een kantine, een keuken barak, een transformatorhuisje en een woning voor de beheerder. Na de tweede wereldoorlog werd het kamp gebruikt om er de leden van de Nederlandse politieke partij “Nationaal-Socialistische Beweging” onder te brengen. Alle barakken zijn in de jaren vijftig afgebroken en tegenwoordig zijn er alleen nog enkele resten van fundamenten te vinden. Op 25 april 2003 heeft Sjaak Stibbe, een oud-bewoner van het kamp, een monument aan de Nijksweg onthuld. Dit monument is tot de dag van vandaag nog steeds te bewonderen.
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Monument ‘It Petgat’
Monument Joods Werkkamp It PetgatNijksweg 34
8398 ER Blesdijke Plan je route
vanaf jouw locatie
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Reuzen van Akkrum
Reuzen van AkkrumDe sage over de reuzen Kromme Knilles en Manke Meine: zo is Akkrum aan z'n naam gekomen. Er staat een reuzen-monument langs de waterkant. Nog steeds viert Akkrum ieder jaar in mei 'Reuzedei'; een spektakel op en rond het water van de Boorne.
Akkrum -
Kapel Tinco Lycklama à Nijeholt
Kapel Tinco Lycklama à NijeholtOp het kerkhof bij de Katholieke kerk van Wolvega vind je de kapel boven de grafkelder van jonkheer Tinco Lycklama à Nijeholt en zijn vrouw Juliana thoe Schwartsenberg en Hohenlansberg.
Wolvega -
Korenmolen 'De Volharding'
Korenmolen 'De Volharding'Yme Kuiper kocht ooit in 1862 korenmolen 'De Volharding'. Verder was deze molen ooit een logeerplek van Domela.
Heerenveen -
Crackstate
CrackstateDe Crackstate is één van de mooist gebouwen van Heerenveen en werd in 1648 gebouwd in opdracht van grietman Johannes Crack.
Heerenveen -
Volksgebouw Aurora
Volksgebouw AuroraDeze bijzondere plek vertelt het verhaal van Domela en zijn leven in het volksgebouw Aurora, de ontmoeting met Yme Kuiper, en de sloop van het gebouw na de dood van Domela.
Heerenveen -
Overtuin Lyndenstein
Overtuin LyndensteinDe Overtuin van Lyndenstein ligt tegenover Revalidatie Friesland in Beetsterzwaag. Hier is van juni t/m september 2021 de tentoonstelling 'Van Lyndens Erfenis' te zien. Dit gratis toegankelijke park in Engelse landschapsstijl is zeker een bezoek waard.
Beetsterzwaag -
Le Roy tuin Heerenveen
Le Roy tuin HeerenveenDe Le Roy tuin in Heerenveen is een kilometer lange groenstrook in de openbare ruimte waar mens, plant en dier eindeloos in de tijd samenwerking. Het is een ecokathedraal die sinds 1966 in ontwikkeling is naar de ideeën van Louis G. Le Roy
Heerenveen -
Kerk & Kroeg van Langezwaag
Kerk & Kroeg van LangezwaagKerk van Langezwaag. Gebouwd in 1781 herbergt deze fraaie rijksmonument een historisch verleden. Samen met de socialisten vocht Domela Nieuwenhuis naar 'het land der vrijheid'. Al snel kwam Domela in opspraak bij de mensen van deze kerk.
Langezwaag -
Monument Taeke Schuilenga in Tiesingabosje
Monument Taeke Schuilenga in TiesingabosjeDit fraaie bospad, waarlangs u naar dit monument bent gekomen, is de oorspronkelijke weg van Veenhuizen naar Oosterwolde. Dat is alleen nog te zien aa...
Fochteloo
Routes in de buurt
-
Eetbaar Fryslân: rondje Zuidelijke Wouden
Eetbaar Fryslân: rondje Zuidelijke Wouden(66.0 km)Wolvega -
Ossenzijl - Wolvega | Stellingenpad: etappe 7
Ossenzijl - Wolvega | Stellingenpad: etappe 7(13.5 km)Ossenzijl -
Driewegsluis | fietsen langs de Turfroute
Driewegsluis | fietsen langs de Turfroute(63.3 km)Nijetrijne