Galerie kerkje Mildam
Mildam
Aan de Schoterlandseweg 37 te Mildam staat een kerkje, gebouwd in 1726 (Romaanse stijl). Het was tot 1964 in gebruik als Nederlands Hervormde kerk, maar raakte daarna in verval. Door inspanningen van de plaatselijke bevolking en met hulp van Monumentenzorg,...
Aan de Schoterlandseweg 37 te Mildam staat een kerkje, gebouwd in 1726 (Romaanse stijl). Het was tot 1964 in gebruik als Nederlands Hervormde kerk, maar raakte daarna in verval. Door inspanningen van de plaatselijke bevolking en met hulp van Monumentenzorg, gemeente Heerenveen en sponsors, is het kerkje gerestaureerd en in bezit gekomen van de Stichting "It Alde Tsjerkje Mildaem".
Na de eerste restauratie hebben er nog meer plaats gevonden; het geld hiervoor wordt bijeen gebracht door donateurs, subsidies en acties. Het Kreatief Kollektief (zij runnen de galerie) vindt sinds 1983 onderdak in het kerkje en bestaat uit ongeveer 6 personen, die ieder één of meer technieken van kunst- kunstnijverheid beoefenen (de naam is ondertussen gewijzigd in Kunst Kollektief). Hun werk wordt in het kerkje verkocht. Het Kollektief geeft demonstraties van deze technieken op iedere eerste zondag van de maand en zorgt bovendien voor wisselende gastexposities (2 maanden). Op deze manier staat dit door restauratie behouden kerkje niet doelloos leeg en kan het tijdens openingstijden bezichtigd worden.
Openingstijden: februari tot en met december op vrijdag tot en met zondag 14.00- 17.00.
- Elk jaar in februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober, november en december 14.00 - 17.00 uur
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Galerie kerkje Mildam
Schoterlandseweg 378454KB Mildam Plan je route
vanaf jouw locatie
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Sint Thomaskerk en klokkenstoel Katlijk
Sint Thomaskerk en klokkenstoel KatlijkDe Thomaskerk van Katlijk dateert uit 1525, het is een opvallend kerkje omdat de toren ontbreekt. In plaats daarvan staat er een losstaande dubbele klokkenstoel. Het Sint-Thomasluiden vindt ieder jaar rond oud en nieuw plaats om boze geesten te verjagen.
Katlijk -
Projectruimte-Hoofdstraat 17
Projectruimte-Hoofdstraat 17Dit Rijksmonument is gebouwd in 1837 als huis van de grietenij van Opsterland. De grietman was in die tijd de burgemeester. Na 1851 in gebruik als gemeentehuis. Nu in gebruik als Projectruimte-Hoofdstraat 17 van beeldhouwster Eja Siepman van de Berg.
Beetsterzwaag -
Galerie Autrevue
Galerie AutrevueDe àndere kijk op kunst. Belééf (sur)realistische kunst op 100 m2. Laat je verrassen op de Woudsterweg 4, Heerenveen.
Heerenveen -
Bonifatiuskerk Ter Idzard
Bonifatiuskerk Ter IdzardDe kerk van Ter Idzard is gewijd is aan de heilige Bonifatius en dateert uit de periode 1423 -1455. Daarvoor moet er al een kapelletje in dit dorpje hebben gestaan.
Ter Idzard -
Sudergemaal
SudergemaalHet Sudergemaal is een poldergemaal dat aan de Turfroute ligt. In 1924 werd het Sudergemaal gebouwd, als een van de eerste elektrische gemalen in Friesland. Het is nu onderdeel van Openluchtmuseum It Damshûs
Nij Beets -
Hervormde Kerk Jubbega-Schurega
Hervormde Kerk Jubbega-SchuregaDe Hervormde Kerk Jubbega-Schurega werd in 1734 opgericht met steun van grietman Martinus van Scheltinga, waarvan het familie wapenschild nog steeds zichtbaar is boven de ingang.
Jubbega -
Terbandster Tsjerke Terband
Terbandster Tsjerke TerbandIn 1843 kreeg de Terbandster tsjerke zijn huidige neoclassistische kerkvorm met sierlijke rondbogen en pilasters. Voorheen werd de kerk Rotondekerk genoemd, vanwege de ligging aan een rotonde bij de snelweg, het klaverblad bij Heerenveen.
Terband -
Fresco in de Sint Martinuskerk
Fresco in de Sint MartinuskerkIn de Sint Martinuskerk in Boazum is bij een restauratie een bijzondere fresco ontdekt. De uit de 12e eeuw stammende kerk vertoont een afbeelding van een baardloze Jezus. Zeer bijzonder. De kerk zelf is één van de oudste Romaanse kerken in Friesland.
Boazum -
Ontmoetingskerk Beetsterzwaag
Ontmoetingskerk BeetsterzwaagDe Ontmoetingskerk is ontworpen door architecten G. Groenewold en Sipma en eigendom van de Protestantse gemeente ViaPacis. De eerste steen werd gelegd op 1 oktober 1966 door ds. J.J.R. Baas. De opening vond plaats op woensdag 22 maart 1967.
Beetsterzwaag
Routes in de buurt
-
Mildam -Oldeholtpade - Ter Idzard | wandelen langs de Turfroute
Mildam -Oldeholtpade - Ter Idzard | wandelen langs de Turfroute(16.2 km)Mildam -
Het Andere Friesland: Heerenveen-Mildam-Oranjewoud
Het Andere Friesland: Heerenveen-Mildam-Oranjewoud(22.8 km)Heerenveen -
Wolvega-Akkrum | Canadian Trail: etappe 1
Wolvega-Akkrum | Canadian Trail: etappe 1(30.3 km)Wolvega -
Insta-hotspot autoroute Zuidoost Friesland
Insta-hotspot autoroute Zuidoost Friesland(106.0 km)Heerenveen -
Mildam en omgeving | wandelen langs de Turfroute
Mildam en omgeving | wandelen langs de Turfroute(16.2 km)Mildam -
Ontdek het mooie van Heerenveen en Wolvega
Ontdek het mooie van Heerenveen en Wolvega(45.3 km)Heerenveen -
Het Andere Friesland: Jubbega-Hoornsterzwaag-Oranjewoud
Het Andere Friesland: Jubbega-Hoornsterzwaag-Oranjewoud(55.7 km)Jubbega