Cultuur snuiven in Zuidoost Friesland
Zuidoost Friesland en de cultuurliefhebber: a match made in heaven.
Kom je ook cultuur snuiven bij ons? Het Andere Friesland biedt vele verschillende musea, ateliers, historische kerkjes, kunst in de openlucht en culturele evenementen.
Interesseer jij je voor cultuurhistorie of heb je juist meer met hedendaagse kunst? Komt dat zien in Het Andere Friesland!
Musea en galeries in Zuidoost Friesland
“ Interessant museum over de kinderjaren van mijn pake en beppe ”
Uit gastenboek Museum Opsterlân - Gorredijk
Museum Opsterlân
Ongeveer 100.000 jaar geleden verliest een neanderthaler in de buurt van het Koningsdiep - Zuidoost Friesland - zijn vuistbijl. Deze bijl van Wijnjeterp staat centraal in de archeologische collectie van Museum Opsterlân in Gorredijk.
Talrijke bodemvondsten en andere museumstukken, vertellen de geschiedenis van de Friese gemeente Opsterland (vroeger Upsateraland). De gemeentenaam verwijst naar 'de hoog wonende mensen op het zand'. Ter afsluiting kun je koffie met turfcake nemen in het museumcafé.
“ Wat een prachtige route, leuke vennetjes en kleine paadjes! ”
Piet en Renny
Terug in de tijd
Het Openluchtmuseum It Damshûs in Nij Beets is dé plek als je meer wilt weten over het leven en werken van de arme veenarbeiders in de periode van 1863 tot ongeveer 1920. Je ontdekt hoe laagveenturf werd gemaakt en ziet in de kleine huisjes hoe erbarmelijk de werk-, woon- en leefomstandigheden waren van de arbeiders. Deze omstandigheden waren de oorzaak voor een felle sociale strijd, met Ferdinand Domela Nieuwenhuis als voorvechter voor de rechter van deze arbeiders.
In It Damshûs leer je er alles over! Hier worden ook regelmatig leuke activiteiten (ook voor kinderen) gehouden.
Lees meer“ Als je door het mooie landschap fietst heb je geen idee wat er een a twee eeuwen geleden op het veen afspeelde. In dit knusse openlucht museum wordt dat wel duidelijk. Een aanrader! ”
Beeldenroute Olterterp
Vlakbij Beetsterzwaag is Landgoed Olterterp te vinden. Hier vertellen oude bomen de Friese mythen en sagen. Langs lanen en bospaden maakten woodcarvers prachtige beelden van hout die verwijzen naar verhalen uit de rijke geschiedenis van Friesland.
Onderweg kom je oa. vrijheidsstrijder Grutte Pier, Redbad koning der Friezen en Bonifatius missionaris der Franken tegen. De wandelroute van 4 km. heet 'Als bomen konden spreken' en start bij de 19e eeuwse uitspanning Het Witte Huis, waar je het routeboekje kunt kopen.
Ga naar de startplek“ Industrieel erfgoed, goed om te weten dat het er was en welke plaats het in de samenleving heeft gehad... ”
Uit de reviews op Google
Nationaal Vlechtmuseum Noordwolde
Een aanrader - of je nou met of zonder kinderen op pad gaat - om te bezoeken is het Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde. In dit museum leer je alles over het bijzondere en unieke verhaal van het vlechten in Noordwolde en omstreken in de Rijksrietvlechtschool, een prachtig Rijksmonument.
Vlechtwerk is momenteel weer helemaal hip. Zo'n honderd jaar geleden was dat het ook. Arme gezinnen uit de koloniën van Weldadigheid konden met het vlechten van manden en stoelen in hun levensonderhoud voorzien.
Lees meer
“ Prachtig accent in het landschap, alleen er naar toe lopen is een genoegen ”
Uit gastenboek Museum Belvédère - Oranjewoud
Museum Belvédère
In 2004 werd het eerste museum in Friesland voor eigentijdse beeldende kunst geopend. Kunstwerken van belangrijke Friese schilders als Jan Mankes, Thijs Rinsema, Tames Oud, Gerrit Benner en Willem van Althuis worden er getoond. Ook werken van geestverwanten van verderweg zijn te zien. Schilderkunst die de relatie aangaat met de landschappelijke sfeer.
Het omliggende Landgoed Oranjewoud - voormalig buitenverblijf van de Oranje Nassaus - nodigt uit voor een mooie wandeling.
“ Ik ben in een sprookjeswereld blijven hangen. ”
Gregorius Halman, kasteelheer
Absoluut uniek in Het Andere Friesland is het fantasiekasteel waaraan Gregorius Halman al sinds 1990 bouwt. Het kasteel is zonder bouwtekeningen (en in eerste instantie zonder dat er vergunningen voor werden verleend) gebouwd. Alles aan het kasteel is ontstaan vanuit de fantastie van Halman, die veelal oude bouwmaterialen heeft gebruikt om het kasteel te bouwen.
Het kasteel is alleen op afspraak te bezoeken.
Lees meer