Biosintrum
Oosterwolde
Biosintrum kloppend hart in de Biobased economie waar studenten, overheid en ondernemers elkaar treffen voor nieuwe ideeën voor een duurzame toekomst.
Neem alvast een kijkje
Bekijk alle 10 foto's
Het kloppend hart van de biobased economy in Ooststellingwerf. Een kenniscentrum dat voor meer dan 80 % uit biobased materialen bestaat. Daarmee is het één van de meest duurzame en innovatieve gebouwen van Europa. Het Biosintrum is onderdeel van het Ecomunitypark, een ecologisch werklandschap waar bedrijven samenwerken met studenten om samen nieuwe slimme ideeën, producten of oplossingen te bedenken voor een duurzame toekomst. Het is dé ontmoetingsplek van onderwijs, bedrijfsleven en overheid op het gebied van de biobased economy in Ooststellingwerf.
Het gebouw ademt natuurlijke materialen en transparantie. Gebruikers en bezoekers kunnen de duurzaamheid van het gebouw ervaren door de zichtbare Biobased toepassingen. Zo blijft de houten modulaire constructie in zicht welke het gebouw een robuuste uitstraling geeft die de natuurbeleving van buiten naar binnen doorzet. Bovendien wordt er veel aandacht besteed aan de natuurlijke detaillering, dit is terug te zien in de onbehandelde accoya kozijnen, cradle-to-cradle vloerbedekking, de isolerende luchtkoepel van gerecycled plastic, Bio-composieten gevelbekleding en de groente- en kruidentuin. Als symbool voor de ecologische ambities van het centrum groeit in het midden van het gebouw een boom.
Wilt u vergaderen op een inspirerende locatie? Wij verwelkomen u graag in het Biosintrum. Onze locatie wordt veelvuldig gebruikt door zowel kleine als grote groepen. Bekijk de verschillende vergaderruimtes om te kijken wat wij voor u kunnen betekenen. De begane grond biedt ruimte aan een restaurant, vergaderruimtes en een congreszaal.
Het Biosintrum maakt onderdeel uit van het beleid dat de gemeente Ooststellingwerf in 2016 formuleerde: de principes van biobased economy inzetten op het gebied van wonen, werken en recreëren. In de biobased economy bestaan de grondstoffen voor productie – en uiteindelijke consumptie – uit biomassa: verbouwde gewassen en restafval van agrarische activiteiten. Zo zijn er meer grondstoffen en energie nodig. Wat nu nog afval wordt genoemd, heet straks grondstof.
Het omarmen van de biobased economy past goed bij de huidige maatschappelijke ontwikkeling naar duurzaamheid. Biobased Economy neemt een belangrijke plaats in, in de circulaire economie en biedt nieuwe kansen voor bedrijfsleven en zorgorganisaties. Biobased economie begint bij een goede bodem. Een biodiverse bodem levert een positieve bijdrage aan het klimaat, de agrarische producten, bouwmaterialen en positieve humane gezondheid.