Monument Pieter Stuyvesant
Peperga
Er is vroeger ooit foutief bericht dat Pieter Stuyvesant werd geboren in Scherpenzeel. Zijn vader werd echter pas tussen 1612 en 1619 predikant in Scherpenzeel en stond voordien in Peperga. Stuyvesant werd in 1592 of 1602 geboren dus moet Peperga zi...
Neem alvast een kijkje
Er is vroeger ooit foutief bericht dat Pieter Stuyvesant werd geboren in Scherpenzeel. Zijn vader werd echter pas tussen 1612 en 1619 predikant in Scherpenzeel en stond voordien in Peperga. Stuyvesant werd in 1592 of 1602 geboren dus moet Peperga zijn geboorteplaats zijn. Later werd hij een Nederlands koloniaal bestuurder. Hij werd gouverneur van Nieuw-Amsterdam, het huidige New York.
De dorpen Scherpenzeel en Peperga twisten echter al jaren om de eer waar Stuyvesant geboren is. Scherpenzeel had al eerder een monument, dus kon Peperga niet achterblijven en hebben ook zij een monument. Het is een grote zwerfkei met daarop een boot, De steen is voorzien van een keramische bord met de tekst: “ Peter Stuyvesant, geboren te Pepperga, 1611"
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Offer voor de vrijheid
Offer voor de vrijheid
Nabij de plek van de crash is als eerbetoon aan de omgekomen bemanning in 2004 het ‘Monument voor Geallieerde Vliegers’ onthuld door de zus van een van de bemanningsleden. Een zwerfkei met een plaquette en een paneel met achtergrondinformatie over de toedracht houden de herinnering levend.
De zeven gesneuvelde militairen waren vijf Engelsen, een Canadees en een Australiër. Ze zijn naast elkaar begraven. Bij elk graf is een identieke zerk van witte natuursteen geplaatst met in reliëf een embleem en een kruis. Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.
-
Skieppekamp gemaal
Accepteer cookies om deze content te zien.
Skieppekamp gemaal
-
Ons Huis (armenhuis)
Accepteer cookies om deze content te zien.
Ons Huis (armenhuis)
Routes in de buurt
Bekijk alles-
Wolvega - Blesdijke - Lendevallei | Bonifatius Kloosterpad: rondje 10
Wolvega - Blesdijke - Lendevallei | Bonifatius Kloosterpad: rondje 10(21.0 km)Wolvega -
Bevrijdingsstrijd op Friese bodem | Liberation Route
Bevrijdingsstrijd op Friese bodem | Liberation Route(36.7 km)Wolvega -
Eetbaar Fryslân: rondje Zuidelijke Wouden
Eetbaar Fryslân: rondje Zuidelijke Wouden(66.0 km)Wolvega -
Driewegsluis | fietsen langs de Turfroute
Driewegsluis | fietsen langs de Turfroute(63.3 km)Nijetrijne