Turfroute in Zuidoost Friesland
Wandelen en fietsen langs de Turfroute in Zuidoost-Friesland
In het jaar dat de Turfroute vijftig jaar bestaat doken reisboekenschrijver Fokko Bosker en journalist Janneke Donkerlo in de geschiedenis van de Turfroute en schreven samen de wandel- en fietsgids 'Wandelen en fietsen langs de Turfroute in Zuidoost-Friesland'. Met dit boek in de hand wandel en fiets je de mooiste routes, steeds met de Turfroute als startpunt van je reis. Aan de hand van twintig pakkende verhalen beleef je heerlijke dagen in de rijke Friese natuur.
Bestel het boek hier!Wandel- en fietsroutes langs de Turfroute
Ervaringen van bloggers
Verschillende bloggers zijn in 2024 op pad geweest om de Turfroute in Het Andere Friesland te ontdekken. Mirre Oost van De Nederlandse toerist ging op een vierdaagse fietsreis door Zuidoost Friesland om te ontdekken wat er allemaal te doen is op en rondom de Turfroute.
Lees hier de ervaringen van MirreDownload hier het GPX-bestand
Langs de route - Bezienswaardigheden, bedrijven en meer
“ Wat een vrijheid: zelf te bedienen bruggetjes, gezellige dorpen, mooie natuur! ”
Katja Staring, dailygreenspiration.nl
Boot- en kanoverhuurders aan de Turfroute
Vaarroute met een bijzondere geschiedenis
Zo komt de Turfroute aan zijn naam
De vaarten waar wij nu plezier van hebben, zijn ooit met de schop gegraven door veenarbeiders. Vroeger werden de volle vrachten turf over deze wateren naar hun eindbestemming vervoerd. Toen het einde van de turfwinning in zicht kwam, werden de vaarten steeds minder gebruikt. Stichting De Nije Kompanjons heeft zich vanaf de jaren zeventig ingezet voor het opnieuw bevaarbaar maken van deze vaarwegen.
Turfwinning in Friesland
In de tweede helft van de 16e eeuw is vanuit Heerenveen in Zuidoost Friesland de vervening begonnen. Rijke zakenlieden kochten daar veengronden op. Het gedroogde veen werd in heel Nederland gebruikt als brandstof. De vraag naar deze turf was groot, het werd ook wel 'het bruine goud' genoemd. De eigenaren van de veengronden namen arbeiders aan voor het afgraven van het veen. Helaas was het turfsteken zwaar werk dat slecht werd betaald, de arbeiders leefden vaak in miserabele omstandigheden.
Beleef het leven van vroeger
Weten hoe turfmakers werkten, woonden en leefden in 1880? Leg dan aan bij het Sûdergemaal. Na een wandeling van twee kilometer kom je bij het verrassend mooie openluchtmuseum It Damshûs in Nij Beets.
“ Gezellige sfeer bij de Turfvaartdagen en lekkere gerookte paling! ”
Ineke Bouma
Turfvaartdagen
Oude tijden herleven tijdens de tweejaarlijkse Turfvaartdagen. Tijdens dit tweedaagse evenement kom je alles te weten over de ambachtelijke beroepen rond turfwinning en turfvaart.
Er zijn oude schepen aanwezig zoals skûtsjes, pramen, tjalken, snikken, slepers en opduwers en de mensen lopen in historische kleding rond.
De eerstvolgende Turfvaartdagen staan gepland op 24 en 25 augustus 2024.
Kijk op de website“ Altijd prachtige dagen, met veel gezelligheid en muziek. ”
Rita Brouwer